Ready made spoločnosť – zaručene k úspešnému prevodu obchodného podielu

Človek, ktorý podpisuje zmluvu o prevodu obchodneho podielu ready made spoločnosti

Obchodný podiel ready made spoločnosti.

Čo je to ready made spoločnosť?

Ready made spoločnosť je spoločnosť, ktorá už vznikla, tzn. má splatené základné imanie a je zapísaná v obchodnom registri. Takáto spoločnosť bola založená len za účelom predaja konečnému zákazníkovi, teda by nemala mať žiadnu účtovnú históriu (v minulosti nevyvíjala žiadnu podnikateľskú činnosť).

Všeobecne k obchodnému podielu v spoločnosti s ručením obmedzeným

Obchodný podiel predstavuje práva a povinnosti spoločníka a tomu zodpovedajúcu účasť spoločníka na spoločnosti. Obchodný podiel sa stanovuje podľa pomeru vkladu spoločníka k základnému imaniu spoločnosti (spoločenská zmluva / zakladateľská listina však môže stanoviť aj inak). Obchodný podiel sa vyjadruje percentom, resp. zlomkom a môže mať rôznu veľkosť (najväčší podiel je samozrejme 100%, existovať môže akýkoľvek menší podiel ako 100 %, ak spĺňa zákonom stanovené pravidlá).

Čo získate nadobudnutím obchodného podielu v ready made spoločnosti

Nadobudnutím obchodného podielu získate postavenie spoločníka v spoločnosti, čo znamená, že sa budete môcť spolu s ostatnými spoločníkmi (alebo sám v prípade jednoosobovej spoločnosti) podieľať na riadení spoločnosti (rozhodovať, v akom segmente bude spoločnosť podnikať, ako sa bude navonok prezentovať, kto ju bude zastupovať atď.) a vznikne Vám nárok na výnosy spoločnosti. Vzhľadom na skutočnosť, že ready made spoločnosť bola založená len za účelom prevodu na konečného zákazníka, nezískate jej prevodom žiadny majetok, pretože spoločnosť žiadny majetok nevlastní.

Výhody ready made spoločnosti a na čo si dať pozor

Kúpu obchodného podielu ready made spoločnosti klientovi odporúčame predovšetkým v prípade, keď klient potrebuje z nejakého dôvodu začať prostredníctvom spoločnosti podnikať prakticky okamžite.

V prípade, že sa rozhodnete pre kúpu obchodného podielu v ready made spoločnosti, je potrebné si vždy vopred overiť, či spoločnosť spĺňa všetky zákonom stanovené podmienky (určenie predmetu podnikania, registrácia k dani z príjmu právnických osôb, splatenia základného imania a pod.), nevyvíjala žiadnu obchodnú činnosť a nemá žiadne záväzky. Jedná sa len o krátku, neformálnu kontrolu.

Aké ďalšie kroky Vás budú čakať a ktoré dokumenty sú pre prevod obchodného podielu nevyhnutné?

Najprv bude valným zhromaždením alebo jediným spoločníkom spoločnosti s ručením obmedzeným schválený samotný prevod obchodného podielu. V rámci tohto kroku je zároveň možné, aby valné zhromaždenie schválilo aj zmeny v spoločnosti, čím si viete podľa vlastného výberu prispôsobiť názov spoločnosti, sídlo, predmet činnosti, osobu konateľa/konateľov a spôsob ich konania, podmienky prevodu obchodného podielu a ďalšie údaje.

Ďalej je vyhotovená zmluva o prevode obchodného podielu (jedná sa o kúpnu zmluvu, ktorá by mala obsahovať minimálne identifikáciu kupujúceho a predávajúceho, špecifikáciu preberanej spoločnosti a kúpnu cenu), ktorú podpisujete Vy ako nadobúdateľ obchodného podielu. Následne je potrebné už len podať návrh na zápis zmien do obchodného registra.

Ready made spoločnosť vs. založenie novej spoločnosti

Ak klienta netlačí časové hľadisko a má finančné prostriedky na zloženie základného imania, odporúčame, aby si nechal založiť úplne novú spoločnosť „na mieru“. V takom prípade totiž nie je potrebné overovať, či spoločnosť spĺňa zákonné požiadavky a v minulosti nevyvíjala žiadnu obchodnú činnosť a ani vykonávať zmeny názvu a ďalších údajov.

Ready made spoločnosť vs. fungujúca spoločnosť

Ak nechcete začínať od nuly, odporúčáme kúpiť obchodný podiel na spoločnosti, ktorá už vyvíjala a prípadne aj naďalej vyvíja podnikateľskú činnosť. Viacej sa o kúpe obchodného podielu fungujúcej spoločnosti dozviete v našom článku. 

S čím Vám môže pomôcť naša kancelária?

Urobíme krátku previerku kupovanej spoločnosti (tzn. či spĺňa všetky zákonom požadované predpoklady, nemá žiadnu obchodnú históriu a záväzky), odporučíme Vám, ktoré zmeny je potrebné v spoločnosti (spoločenskej zmluve / zakladateľskej listine) vykonať, pripravíme či zrevidujeme zmluvu o prevode obchodného podielu a podáme návrh na zápis zmien do obchodného registra a dohliadneme na to, aby zmeny boli zapísané.

Vy tak s prevodom nebudete mať žiadne starosti a budete mať istotu, že všetko prebehne bez najmenších komplikácií.

Mgr. Bc. Peter Lovász

Mgr. Bc. Peter Lovász

Má viac ako 10 ročné skúsenosti v advokácii, ktoré nadobudol nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí. V svojej praxi sa venuje predovšetkým obchodnému právu, M&A, sporovej agende a právu informačných technológií. Klientov rád zastúpi pred súdmi a správnymi orgánmi, kde môže kombinovať svoje odborné znalosti s pohotovou reakciu a komunikačnými zručnosťami, pričom vyvíja značnú snahu o čo najefektívnejšie presadenie záujmov klienta.
Mgr. Bc. Peter Lovász

Mgr. Bc. Peter Lovász

Má viac ako 10 ročné skúsenosti v advokácii, ktoré nadobudol nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí. V svojej praxi sa venuje predovšetkým obchodnému právu, M&A, sporovej agende a právu informačných technológií. Klientov rád zastúpi pred súdmi a správnymi orgánmi, kde môže kombinovať svoje odborné znalosti s pohotovou reakciu a komunikačnými zručnosťami, pričom vyvíja značnú snahu o čo najefektívnejšie presadenie záujmov klienta.

Zdieľať:

Prečítajte si ďalšie články

nezaplatenie PZP

Rozhovor: dôsledky nezaplatenia PZP

Aké právne a finančné riziká vám hrozia v prípade neuhradenia platby za povinné zmluvné poistenie? V spolupráci s portálom Poistenie.sk sme odpovedali na otázky týkajúce

Nechce vám druhý rodič vydať dieťa

Nechce vám druhý rodič vydať dieťa?

V našej praxi sa čoraz častejšie stretávame s prípadmi, keď jeden z rodičov bez uvedenia dôvodu zamedzuje styk s maloletým dieťaťom druhému rodičovi, zatajuje sa, nekomunikuje. Pravdou je, že

Napíšte nám